HISTORIEN BAG

Ønsket om et dansk litteraturhus i København


Allerede i 2001 blev ideen om at oprette et dansk litteraturhus diskuteret, da daværende Dansk Litteraturcenter (DLC) i samarbejde med Goethe-Instituttet inviterede til konferencen "Litteraturhus København?". De godt 80 konferencedeltagere repræsenterede et bredt udsnit af det litterære liv, og der var stor opbakning til, at København burde have et litteraturhus.

Litteraturhusideen skulle dog vise sig at blive realiseret fra en helt anden kant og uden det offentlige som økonomisk løftestang. Med LiteraturHaus har litteraturen i dag endelig fået sit eget hjemsted i København.De tyske litteraturhusrødder


Litteraturhusideen stammer fra Tyskland, hvor det første "Literaturhaus" blev etableret i Berlin i 1986. I dag har de fleste større tyske byer et litteraturhus, og husene har spredt sig til flere lande i Europa, bl.a. Østrig, Schweiz, Italien og Frankrig.

Erfaringerne fra de tyske litteraturhuse viser, at husene stimulerer de eksisterende litterære vækstlag. Med et aktivt miljø i hverdagen skaber husene et nærværende og afslappet samlingspunkt omkring litteraturen. Desuden er litteraturhusene med til at øge litteraturens synlighed, fordi de udgør en permanent base, som aktivt arbejder for at tiltrække sig mediernes opmærksomhed.