fbpx

LiteraturKast har denne gang kastet sig over et oldtidsdigt skrevet af ypperstepræstinden Enheduana, fra den sumeriske oldtidsby Ur. Hun sidder i eksil efter at være blevet smidt ud af byen og her skriver hun en hyldest til Inanna, den hævngerrige gudinde for krig, politisk magt, sex og erotisk tiltrækning. Dette idet disse ting tilsyneladende hører sammen én til én i oldtidens Sumer. Hendes langdigt gør hende nu mange tusind år senere til verdens første, kendte forfatter.

Enheduana er udkommet på forlaget Uro, og Sophus Helle har taget livtag med nyoversættelsen fra sumerisk, med illustrationer af Johanne Helga Heiberg. Cæcilie, Rebecca og det nye podcastmedlem Emil er blevet betaget af den både fremmede og brutale virkelighed, og diskuterer, hvad værket har at sige til os i dag: Er det en anakronisme at kalde det et feministisk værk, som det er blevet kaldt i for eksempel 1970erne? Hvilken brutal magtvirkelighed gemmer sig mon bag hyldesten til gudinden Innana? Og hvordan ville det være at drikke en øl i dag med yppersterpræstinden Enheduana?

Lyt med, når LiteraturKast vender disse og andre spørgsmål om, hvad en så smuk og voldsom oldtidshymne som Enheduanas har at sige til os i dag.