Back to All Events

Vinterjazz

Filosofisk foredrag og jazzkoncert ved Bjørn Fred Jensen

Så er det ved at være Vinterjazz Festival og tid til endnu en aften i jazzens og filosofiens tegn i selskab med bl.a. Platon, Nietzsche, Charlie Parker og Oscar Peterson. 

Denne gang skal det nærmere bestemt handle om et begreb, der nyder stor opmærksomhed inden for forskning og populærlitteratur for tiden: improvisation. 

Inden for jazzmusikken er improvisationen et bærende element: Jazzmusikeren overgiver sig til øjeblikket og eksperimenterer spontant og ubevidst med at skabe uforudsete lyde og rytmer. 

Men samtidig kræver en god jazzimprovisation et stort kendskab til instrumentet, til traditionen, samt en god teknik og et trænet øre for, hvad der lyder godt. Man kan altså sige at der er et stort bevidst arbejde, der går forud for den ubevidste improvisation.

Filosofien har traditionelt beskæftiget sig med den bevidste tænkning, men i midten af 1800-tallet begynder man at interessere sig mere for at inddrage ubevidste elementer i filosofien, for på den måde at give et bredere beskrivelse af hvordan vi forstår tilværelsen. 

Den modsætning mellem improvisationens ubevidste udtryk og det forudgående bevidste arbejde vil jeg undersøge i lyset af filosofiens historie og eksempler fra jazzens store musikere med det formål at komme nærmere ind på improvisationens væsen.

Efter foredraget vil vi spille en jazzkoncert for at sætte tankerne i perspektiv og give konkrete eksempler på hvordan improvisationer kan tage sig ud. Derfor har jeg allieret mig med et par dygtige og erfarne jazzmusikere fra Københavns jazzscene og sammen vil vi bevæge os ind i improvisationens univers. 

Program:
20.00 Foredrag
20.45 Pause
21.00 Koncert

Band:
Jens Kristian Andersen: Kontrabas
Jacob Roved: Trommer
Bjørn Fred Jensen: guitar

Entré: 75 kr (kontant eller mobile pay)

Vel mødt!

Følg med på Facebook  

Earlier Event: February 21
Hjemsøgt
Later Event: February 23
Litcafé #4