fbpx

Husets historie

og kulturelle betydning

En lang, snørklet og overraskende fortælling om det hus vi i dag kender som LiteraturHaus 

Huset har være metodistkirke, sexmekka, kulturhus og nu LiteraturHaus. Læs med her, imens vi finder ud af, hvordan det hele hænger sammen.

Metodistkirken

Stein og Speedy

Discokugle

Esben Banke

LiteraturHaus

 Vil du vide mere?

Metodistkirken

Den 26. Maj 1892 blev grundstenen til Møllegades nye kirke Bethania lagt. Metodisterne havde længe manglet et sted at være, og nu havde man sparet hele 22.000 gode danske kroner (og det var mange penge dengang) sammen, og der var råd til en ny kirke. Byggeriet tog lidt under et år og 18. Apil. 1893 var man klar til første gudstjeneste med deltagelse af over 350 mennesker. Nu om dage er kirkerummet kun godkendt til 150, men brandregulativerne, var mere lempelige dengang. Kirken blev ud over gudstjenesterne om søndagen også brugt til alskens aktiviter. Metodisterne havde for eksempel deres eget hornblæser band, der øvede en gang om ugen. Men også gymnastik-, afholds-, og spejderforeninger fandt vej til kirken. Mange elever fra den nærliggende Sjællandsgade Skole gik også i Søndagsskole på matriklen, og man kan stadig møde ældre medborgere på Nørrebro, der deltog i disse aktiviteter. Hvilket Facebookgruppen ‘Nørrebro minder omkring Sjællandsgade Skole’ bevidner. I slutningen af 1980´erne var der efterhånden aftagende interesse for det kirkelige blandt Nørrebros befolkning og Metodisterne valgte at sætte kirken til salg. Der skulle dog gå adskillige år, før den rent faktisk blev solgt, da markedet for udtjente kirker er forholdsvist begrænset. Men 6. Januar 1995  lykkedes det, og kirken blev overtaget af aktieselskabet Lez B & Fitter for den fyrstelige sum af 950.000 kr.

Stein og Speedy

Overtagelsen af ejendommen 6. Januar 1995 bød på flere markante ændringer. Ny ejer var aktieselskabet Lez B. og Fitter. Bag navnet, med de slet skjulte referencer til det homoseksuelle miljø, gemte sig nordmanden Stein. Hans famille havde tjent store penge på det norske olieeventyr, men Stein var det sorte får i familien, dels fordi hans familie mente, at han førte en lidt for udsvævende livsstil og dels fordi han var homoseksuel. København var på det tidspunkt mere inkluderende overfor minoriteter end Norge og derfor valgte Stein at flytte til den danske hovedstad, hvor han opkøbte flere ejendomme sammen med hans mand Speedy, deriblandt Bethania. Nu fik piben en anden lyd i den tidligere kirke. Korset på bygningen blev erstattet med et svejset kranie, selve kirkerummet blev udsmykket med fetichistiske og seksuelle motiver. Der blev sågar opstillet en gynækologstol midt i kirkerummet, hvor der efter sigende også blev afholdt en del ”outrerede” fester. Desværre døde Stein efter kort tids ejerskab. Speedy arvede alle ejendomme  og valgte at sætte det hele til salg, hvorefter han flyttede til Madrid. Herefter skulle der igen gå en rum tid, før en ny køber meldte sig.

Esben Banke og byens brønd

I 2002 overtog Esben Banke huset, med en drøm om at skabe byens brønd. På samme måde som kvinderne, før der blev indlagt vand i husene, mødtes ved byens brønd og udvekslede idéer og skabte fælleskab, skulle Københavns borgere nu mødes i Kirken på Møllegade 7.

Som vi sidder, udenfor LiteraturHaus i solen, og taler om den gang med Esben Banke, kommer en af hans gamle venner gående forbi. Momo Essid, som var med den gang i kirkens spæde start som kulturhus. Han var sårgar med i produktionen af dokumentaren om Esben Banke (‘Slaget om Fredens Havn’), som kan ses på TV2 i dag. Momo fortalte bl.a. om den gang Esben byggede en båd midt inde i kirken.

Esben Bankes forretningssans var desværre ikke lige så god som hans passion for kultur var stor. Pengekassen løb desværre tør inden han nåede at føre sin drøm ud i virkeligheden, og derfor så endte han på gaden og havde mistet alt (materielt). Heldigvis fandt han lykken på Fredens Havn og meningen med tilværelsen i at samle plastikaffald op af havnen og blev gode venner med en svane.

Hvordan blev LiteraturHaus til?

I 2004 blev den tidligere kirke sat på tvangsauktion og blev købt af den lokale beboer i Møllegade Paul Opstrup. Paul havde en fortid som leder af Huset i Magstræde og havde derfor en vis erfaring med at drive kulturhus. Paul fortsatte de aktiviteter Esben Banke havde søsat, men under mere strukturerede forhold og med en strammere organisering. Efter et år, hvor han blot kaldte stedet Ex kirken, for at signalerer en ny identitet for den gamle bygning, sprang Bethania i 2005 ud som Literaturhaus. Inspireret af de litteraturhuse der findes rundt om i Europa og særligt i Berlin. Dermed havde Danmark sit første kulturhus med særligt fokus på litteraturen. Pauls vision var at skabe et rum, hvor litteraturen kan udfoldes og mærkes, og han samler en bestyrelse af forfattere, der skal hjælpe ham med at få projektet ud over rampen. Det må man sige lykkedes og til næste år kan Literaturhaus fejre sin 20 års fødselsdag.