fbpx

Ved LiteraturHaus’ genåbningsfest 4. februar holdt LiteraturHaus’ leder, Thorkil Jacobsen, en tale, som du kan læse her.

Jeg vil gerne indlede med et spørgsmål: Er det ikke utroligt, så mange fantastiske forfattere, vi har i Danmark?

Det synes jeg.

Mit første budskab i aften er, at vi er godt i gang med en ny guldalder for dansk litteratur.

Og hvis I ikke tror mig, så har jeg heldigvis 8 beviser på scenen i aften:
Sternberg
Jonas Eika
Claus Høxbroe
Lars-Emil Foder
Marianne Larsen
Rikke Oberlin Flarup
Victor Boy Lindholm
og Anna Schmidt Andersen

Og det, der er endnu vildere, er, at vi kunne have haft ti andre forfattere på, og vi havde haft et – næsten! – lige så fedt lineup.

Jeg vil gerne komme med to eksempler, der hjælper med at illustrere det. Forleden sad jeg sammen med resten af redaktionen bag Læsefest, vores nye bogklub, som vi har igangsat sammen med Mikrofest. Vores job var at udvælge de to næste bøger, som skal sendes ud til Læsefests medlemmer. Vi havde sat os det benspænd, at bøgerne skulle være udgivet for nylig. Udvælgelsen tog tre timer!

Vi havde simpelthen så mange gode bøger at vælge imellem.

Det samme gør sig gældende, når vi skal vælge digtere til vores årlige poesifestival sammen med Poesiens Hus. Vi kan vælge fem fantastiske danske digtere. Og næste år kan vi gøre det samme. Og næste år. Og næste … I forstår hvor jeg vil hen.

Når man pludselig rammer sådan en guldalder, kan man tænke, at det er nok tilfældigt. Men det tror jeg ikke, det er.

I stedet tror jeg, at det skyldes et helt særligt miljø, der er opstået inden for de seneste 5-10 i Danmark. Der er opstået en litterær græsrodsbevægelse, som er vokset frem af mulden, og som nu står som den største revolution af litteraturen i min levetid.

I midten af den står mikroforlagene. Inde på Mikrofest har de flere end 40 mikroforlag repræsenteret – og det er ikke engang alle de gode mikroforlag i Danmark, skal jeg skynde mig at sige – , og mikroforlagene er ikke – som det nogle gange var tilfældet, da jeg var ung – nogen der bare lige udgiver sig selv og så en oversættelse af Bukowski i ny og næ.

Det er ambitiøse, professionelle og dybt engagerede redaktører, der brænder for at udgive kvalitetslitteratur.

Og mellem dem er opstået en ånd, der bygger på samarbejde og en fælles vision om, at Danmark skal have et mangfoldigt udvalg af pisse gode bøger.

Det er i hvert fald sådan jeg oplever det, når jeg eksempelvis er på Lille Bogdag eller når jeg taler med dem her i huset. Jo, der er en form for konkurrence, men det er ikke en ond konkurrence, der handler om at få andre ned, men en positiv konkurrence, der handler om, at hvis de kan udgive så fed en bog, så vil jeg udgive en, der er endnu bedre.

I aften samles vi for at fejre alle de fantastiske forfattere, vi har. Mere end at vi er ude af en coronalockdown, så er det dét i aften handler om: Det sindsoprivende store udvalg vi har af store læseoplevelser!

Og så vil jeg gerne slutte af med en opfordring. Lad os stå sammen om at fortælle hele landet, at der i disse år udkommer et uhørt antal øjenåbnende, sjove, smukke, dramatiske, finurlige, neglebidsfremkaldende og helt igennem vidunderlige bøger. Og lige meget hvem du er, så er der også en helt ny bog til dig!