Nietzsche og Kierkegaard er måske de to filosoffer, de fleste danskere vil nævne først, hvis de blot skulle nævne to. Men hvad har de to 1800tals tænkere egentlig til fælles og hvad adskiller dem? Og hvordan kan deres verdenssyn inspirere os i en tid, hvor klima- og naturkatstrofer synes at udfordre hele vores blik på vores egen rolle i verden?
Det fortæller filosof Stine Zink Kaasgaard om i denne udgave af podcastserien Mennesket i uføre.
Kierkegaard går i kast med spørgsmålet om selvets beskaffenhed og dets forhold til guddommen, mens Nietzsche går i rette med selve spørgsmålet om selv og Gud. Hos begge ligger et opgør med idealismens selvberoenhed. Vi kigger nærmere på hvilket forhold til verden – og hvilken verden – der ligger hos de to og hvorledes ‘vi’ kan komme hinsides det enten-eller der holder os i et verdsligt greb uden morskab og mod.
Dagens udsendelse er den tredje i en række på 9 podcasts, som fører os helt fra subjektets indtræden til den gennemgribende gentænkning af menneskets rolle og placering, som optager nogle af de vigtigste filosoffer i dag.
– og når du har hørt dem alle, vil du ikke bare være blevet klogere på filosofi i bred forstand, men også på filosofiens blik på menneskets forhold til naturen.
Medvirkende:
Stine Zink Kaasgaard
Thorkil Jacobsen, LiteraturHaus
Arrangeret af:
Eksistensfilosofisk Akademi ved Stine Zink Kaasgaard og Jon Auring Grimm
Musik:
Da Geht ein bach – Nietzsche
Spillet af: Kristoffer Nyholm Hyldig